Pinot Noir er verdens ældste og vigtigste Pinot-druesort

Pinot Noir er verdens ældste og vigtigste Pinot-druesort. Den er blevet dyrket i mindst 2000 år, og ifølge Jancis Robinson findes der over 1000 Pinot-sorter. Selve navnet Pinot Noir kan oversættes til “sort kegle” – en henvisning til drueklasernes kegleformede struktur. Pinot Noir-vine er kendetegnet ved deres lette krop, lave tanninindhold og delikate smag. Mange producenter gærer nu hele drueklaser for at udtrække mere tannin fra stilkene og derved give vinene mere fylde og struktur. Pinot Noir er et glimrende valg for dem, der nyder en lettere rødvin med komplekse smagsnuancer. Læs mere omkring den lækre Pinot Noir gennem hjemmesiden her.

Nøgleordene for en Pinot Noir er elegance og finesse

Når de taler om Pinot Noir, er nøgleordene elegance og finesse. “Den danser på ganen i stedet for at overvælde den”, som vinskribenten Jancis Robinson beskriver den. Ung og frisk Pinot Noir har tydelige noter af hindbær, jordbær, kirsebær og violer. Med tiden udvikler de gode udgaver hyperkomplekse nuancer af skovbund, tørret frugt og floralitet. Mange producenter fadlagrer deres vine, dog sjældent mere end 14 måneder, og vinene vil derfor ofte have noter af vanilje, røg, ristet brød, lakrids, anis, kaffebønner osv. Pinot Noir vine er ofte lette i stilen uden mange tanniner og med en frisk madvenlig syre . Det gør dem perfekte kandidater til en lang række forskellige retter. Pinot Noirs fra Oregon og Californien har tendens til at have mere fylde og frugtfremadrettede smage, mens Pinot Noirs fra Bourgogne og New Zealand typisk er mere jordnære og mineralske. Uanset stilen har alle gode Pinot Noirs ét fælles mål: at udtrykke det unikke terroir, som de kommer fra.

Pinot Noir er blevet så populært i de seneste år

Der er et par grunde til, at Pinot Noir er blevet så populær i de seneste år. En af forklaringerne er, at vinene har en smagsprofil, der appellerer til et bredt publikum. Vinene er nemme at gå til og har en dejlig frisk frugtsmag suppleret af en subtil sødme. Vinene har desuden typisk et lavt alkohol- og tanninindhold, hvilket gør Pinot Noir perfekt til de lidt varmere dage på året. Derudover kan en del af årsagen også tilskrives kulturelle faktorer som f.eks. filmen Sideways (2004). Her erklærede hovedpersonen Miles sin kærlighed til Pinot Noir og sendte sine vinpræferencer ind til et radioprogram.