Sådan gøres en metalprøve klar til metallografisk undersøgelse

Når man skal studere metallers mikrostruktur og art, kaldes det metallografi. Typisk bruges en metalprøve som repræsentativ for noget, man gerne vil analysere. Før en metalprøve kan studeres under mikroskopet, kræver det dog, at den klargøres på en helt bestemt måde. Du kan lære mere om, hvordan en metalprøve gøres klar til metallografisk undersøgelse ved at læse videre i denne tekst.

De forskellige steps

En metallografisk prøve gøres nøje klar ved at følge bestemte trin.

Metalprøven skal skæres det sted, man ønsker at undersøge metallet, og til den ønskede størrelse, hvis det er nødvendigt, så den har en størrelse, der kan studeres under mikroskopet.

Prøven skal dernæst slibes og poleres, så den fremstår uden f.eks. ridser og med en optimal kantskarphed. Til slibningen kan en diamond grinding disc benyttes. En disc som denne kan erstatte helt op mod 200-300 stykker slibepapir. Prøven poleres, så de deformationer og ruhed, som slibningen kan have medført, fjernes. Når dette trin er overstået, vil prøven have en refleksiv og ensartet overflade optimal til undersøgelse.

Prøven er klar til, at man for alvor kan analysere dets opbygning og struktur gennem et optisk mikroskop.

Vælg kvalitet, når du vælger metallografisk udstyr

For at sikre højkvalitetsprøver, du skal teste, er det en god idé at støvsuge markedet for det korrekte udstyr til dette. Det gælder f.eks. alt fra dit valg af mikroskop til maskineri til at udskære prøveeksemplarerne og de rigtige produkter til efterbehandling.

Online kan du finde et bredt udvalg af udstyr til metallografi, og her kan du udforske de muligheder, du får, inden for forskellige produktkategorier. På den måde kan du sammenligne udstyr og finde frem til det, der giver de bedste resultater. Læs f.eks. anmeldelser fra andre, som har erfaring med det forskellige værktøj og poleringsmidler, der skal benyttes under prøveklargøringen.